Wednesday, August 02, 2006

Günümüz "Biz"leri

Hayatımızda bize sunulan o kadar çok kalıp var ki,her biri sizi bir zümreye ait hissettirecek,sizi bir alt kümenin elemanı yapacak.Günümüz insanının tüm çıkış kapılarını kapatan bu kalıplar nefes alınan ve hatta alınmayan heryerde sizi katagorize etmek için çırpınan dünyevi güçlerin size uzanan elleridir.

Kalıpların var olması ise şahsi kanaatimce adem oğlunun tanrıcılık oyununun en güzel göstergesidir.Tanrı inancı var olanlarımızın bildiği gibi Tanrı insanı hür bir iradeyle yaratmış ve insan yaratılanlar arasında en üstündür.Hür irade öylesine "hür"dür ki kendi yaratıcısını dahi sorgulayıp red edebilir.Dini olmayan temellere dayandığımızda ise insanın asıl güzelliğinin farklılıkta,her birinin eşsiz benzersiz olmasında bulmaktayız.Aynı DNA ya sahip tek yumurta ikizlerinde dahi kişisel gelişimler henüz çözümlenmemiş ruhani veya maddesel aktiviteler ile gerçekleşmektedir ve "tıpatıp ikizler"in var oluşları bir anlam kazanır.Ne yazık ki hür iradenin bugün bu kadar geri planda kalmış olmasının sebebi tehdit ettiği oluşumlardır.Günümüzde ekonomi herşeyin temelini oluşturmaktadır ve en büyük tehdidi de hür iradedir.Ekonominin en büyük kaynağı kuşkusuz ki sürümden kazançtır.Sürümün yaratılmasında en büyük rolü de kalıplar oynamaktadır.Katagorize edilmiş insanlar aynı yönde tüketimde bulunarak ekonomi çarklarını döndürmektedir.Ve ekonomi bizi "trensetter"lerle,gerçekçi olmayan estetik kavramlarla ve hatta web siteleriyle katagorize etmektedir.

Bu kalıp sorunu öyle bir boyuta ulaşmıştır ki kalılardan çıkmış olmak da artık bir kalıp olmuş durumdadır.Birbirinin aynı "kalıplardan sıyrılmış" bireyler türemiştir.Karşı olunan herşeyin aynı olduğu yerde bir sorun olduğunu biraz düşündükten sonra kavramak hiç de zor değildir.Kalıplardan değil tüm bu paradokstan sıyrılmanızı temenni ederken hiç bir tavsiyede bulunmuyorum sırf siz kalıpsız,özgün kalın diye.

1 Comments:

Blogger Akif Tek said...

"Kalıplardan değil tüm bu paradokstan sıyrılmanızı temenni ederken..."
Bu 'modern metodolojiden sıyrılmak' anlamına geliyor. Kalıplar, yani olgu üzerinde konuşmak yerine paradoksun kendisini, yani önseli ele almak gerektiğini söylüyorsun. Ama bunu nasıl yapacağımızı söylemeyi reddediyorsan, derin ve 'neyin ne olduğunu' anlamamızı sağlayabilecek bir paradoks analizi sunman gerek. Böylece bize tavsiyede bulunmasan da, senin düşünce biçimini uygulayarak bir çabaya girişebiliriz.

11:09 AM  

Post a Comment

<< Home